vignetblauw

 

 

Galerie"De Herkenning"
Art-Alternatives
Dutch Art

Bezoek ook: Bosga Mediation

johanneshoeve

Home © Galerie "De Herkenning" - Webdesign - Art-Alternatives Contact

Fotografie

Uitverkoop Moorcroft    
Alexei Smolovik
smol1
smolovik1

Alexei Smolovik

Werd geboren in 1965 in Volgograd, een stad aan de Wolga. Hij studeerde van 1983 tot 1989 aan het Saratov Art College schilderkunst en hij woont en werkt sinds 1989 in St. Petersburg.  In het begin van zijn artistieke ontplooiing, eind  jaren ’80  werd Alexei, evenals zijn kunstbroeder Orlov, sterk beïnvloed door Boris Smirnov-Rousetsky, een bekende Russische kunstenaar uit de jaren 1920-1930, die weer een leerling was van Nicholas Roerich, een bekende 20e eeuws Russische schilder en filosoof.

Het was Smirnov-Rousetsky die, vanuit het Russische Theosofische veld, de artistieke-esoterische Russiche “Cosmist” schildersgroep “Amaravella stichtte (1927 - 1931) .
” Cosmist” is afgeleid van het woord Cosmos en wordt gebruikt voor personen die hun creatieve werk opdragen aan de Cosmos. Deze groep kunstenaars konden in het toenmalige Rusland slechts korte tijd ongestoord werken.

smolovik3

smolovik2

 

smolovik4
In 1931 begonnen de arrestaties en vervolgingen en, evenals andere leden van de “Amaravella” groep werd ook Boris Smirnov-Pousetsky gearresteerd door de geheime politie van Stalin en zat van 1941 tot 1956 in de gevangenis.
In het manifest van “Amaravello” staat te lezen :

“ons creatieve werk, dat voor het merendeel intuïtief is, richt zich op verschillende aspecten van de Cosmos - in menselijke karakters, landschappen en in reflecties van abstracte beelden van de innerlijke wereld….. Het is een kunstvorm die voor zichzelf spreekt, die een appel doet op de toeschouwer die in staat is de Cosmische taal te verstaan.
Deze bekwaamheid kan men niet aanleren……”
     
Tot ongeveer 1993 hield Alexei Smolovik zich zeer intensief bezig met de Oosterse esoterie.
(de traditionele kunst en filosofie van China, Japan en India). Hierdoor was hij zeer onder de indruk van Roerich, die zich met name bezighield met de oudste Egyptische mysteries en het Christelijke , niet occultische, religieuze denken (gnosticisme)  en werd hij geïnspireerd door grote denkers zoals Jacob Boehme en Emmanuel Swedenborg.

Als kunstenaar nam hij van af 1989  deel aan een aantal belangrijke exposities.
In 1990 was dat bijvoorbeeld  tijdens de Internationale conferentie 
“Along the Great Migration Routes” in Moskou  (gesponsord door de UNESCO) .
In 1992 was zijn werk te zien in het Russische Staatsmuseum in  St. Petersburg, in dat zelfde jaar had hij een belangrijke expositie in het Friendship House in Moskou en in 1993 nam hij deel aan een expositie in Parijs, ter gelegenheid van de herdenking van “St. Petersburg-dag”. Deze expositie in Parijs, waar hij contacten legde met een aantal hedendaagse Franse schilders, was voor Smolovik de start van een nieuwe creatieve fase.
Hij begon aan een serie non-figuratieve schilderijen, waarin hij uiting gaf aan het “Transcendente” - nu bekend onder de naam “De Russische heilige ruimte” .
Met zijn gebruik van wilde, intense kleuren, gearrangeerd in een strakke, coherente structuur, vertaalt hij de diepe Nationale drang van zijn volk, om de chaos te overwinnen .
smolivik5 Het was voor Alexei , om in zijn kunst  te komen tot een duidelijke realisatie van zijn Russische religieuze erfenis,
van het grootste belang om een aantal zeer oude kloosters
te bezoeken, zoals dat in Zagorsk (vlakbij Moskou, de bakermat van alle Russische patriarchen), Petchery, vlakbij Pskov in het noorden van Rusland, Kiev in de Ukraine
en hij maakte in dit kader ook lange reizen naar Palestina, Zuid Italie en  Griekenland.

Vanaf 1993 ontwikkelde hij een interesse in het meer grafisch ontwerpen en achtte hij het noodzakelijk om zijn technische mogelijkheden in die richting meer te ontwikkelen.
Hij zocht contact met het Instituut voor
Technology en Design in St. Petersburg en werkte enige
tijd in deze richting. In 1995 ontstond er een contact met
“The Institute of Sacred Art” in Baltimore (V.S.), waarvoor
hij een mandala ontwierp“The sacred circle”, welke kwam te hangen in de John Hopkins Universiteit in Baltimore.

In 1996 ontmoette hij in St. Petersburg een aantal Russische schilders, leerlingen van Vladimir Sterligov, die zich bezighielden met de esthetische tradities van de Russische avantgardisten uit de jaren ’20 (Kazimir Malevich, Vassily Kandinsky).
De toegang tot deze grote religieuze tradities die hij via de contacten met deze kunstenaarsgroep kreeg, sterkte hem in zijn overtuiging dat hij op de juiste weg was.

In 1997 Trad Alexei Smolovik toe tot de overkoepelende Russische Organisatie van Kunstenaars in St. Petersburg, gevolgd door een expositie in deze stad. 

Vlak voor zijn expositie in onze Galerie "De Herkenning" in mei 1998 is Alexei in St.Petersburg getrouwd met Olga Borisovna, een van zijn meest getalenteerde leerlingen. Samen hebben zij een nieuwe kunstrichting geintroduceerd: "The Verge".
Wij zijn door professor Selivanov van de Hermitage gevraagd om deze nieuwe kunstrichting in ons land te promoten. Wij hebben dit naar beste vermogen via onze galerie gedaan.